Share Button

Trucuri psihologice care te vor face să obții exact ce vrei de la oameni

Share Button

Chiar dacă de cele mai multe ori termenul de ”influență” este folosit în sens negativ, noi îți vom arăta o serie de tehnici descoperite de oamenii de știință care te vor putea face să obții ceea ce vrei de la oamenii din jurul tău. Ei bine, nu ne referim la ”manipulare” în sensul meschin, ci la trucuri pentru a ajunge la relația dorită cu o anumită persoană.

 

  1. Cere un favor (cunoscută și ca efectul Benjamin Franklin)

Legenda spune că Benjamin Franklin a vrut ca într-o zi să apropie un bărbat despre care știa că nu-l plăcea sub nicio formă. Benjamin l-a rugat pe acesta să-i împrumute o carte rară, iar la înapoiere bărbatul i-a mulțumit cu căldură. Ca rezultat al acestui experiment, omul care nu a vrut niciodată să-l agreeze pe Benjamin Franklin, a devenit cel mai bun prieten al său. ”Cel care a făcut o faptă bună pentru tine va fi mereu gata să facă o alta decât cel pe care-l obligi să o facă”, spunea Benjamin.

 

  1. Țintește cât mai sus: cere ceva mai mult decât ce plănuiești să obții

Tot ce trebuie să faci este să începi să ceri ceva ridicol și exagerat unei persoane – ceva ce sigur nu va fi îndeplinit sau acceptat – apoi revino cu cererea inițială pe care o ai. Pentru că ”ai lăsat de la tine”, cel de care vrei să obții acel lucru va ceda.

 

  1. Numele: Pronunță numele persoanei cu care vorbești des

Dale Carnegie, autorul cărții ”Cum să câștigi prieteni și să influențezi oameni”, susținea că numele unei persoane este incredibil de important. Numele propriei persoane este cel mai dulce sunet în orice limbă pe care fiecare l-ar putea auzi vreodată. Auzul numelui nostru ne validează existența și îi dă mai multă importanță, motiv pentru care îi acordăm mai mult credit involuntar persoanei care îl rostește.

 

  1. Flatatul duce oriunde

Deși e poate părea un truc ieftin, acesta este de fapt unul deștept folosit atunci când este nevoie, atâta timp cât nu rănește prin fals. Cercetătorii au aflat că dacă complimentezi pe cineva cu calitățile pe care și el crede că le are, ai câștigat! Validându-i propria stimă de sine te va ajuta să te apropii de persoana în cauză.

 

  1. Imitatul

Cercetătorii care au studiat acest fenomen au observat că cei care văd că persoana de lângă ei îi imită, reacționează mult mai bine și cei doi indivizi ajung să aibă o relație mai apropiată. Ca și în cazul rostirii numelui, fenomenul imitării face persoana imitată să se simtă validată, prezentă și nu în ultimul rând importantă în situația în care se află.

 

  1. Oboseala: Cere favoruri atunci când cineva este obosit

Bineînțeles, nimeni nu va face un favor atunci când ochii i se închid și oasele par că i se desprind de corp. Atunci când rogi pe cineva obosit să facă ceva, cel mai probabil e să nu primești un răspuns normal și definit, sau chiar un ”voi face asta mâine”. În acest caz, a doua zi este mult mai posibil să facă ceea ce i-ai rugat din ideea de a nu-și încălca promisiunea. Mai pe scurt: dacă ceri unui om obosit ceva, din oboseala de a decide, îți va răspunde pripit că va rezolva mâine. A doua zi, tot ce ai cerut se va întâmpla pentru a-și respecta promisiunea făcută în timpul oboselii.

 

  1. Oferă ceva ce nu poate fi refuzat, apoi adaugă alte cereri

Oamenii de știință denumesc această tehnică ca „marketing”. Odată ce cineva ți-a acceptat cererea de a face ceva, o cerere de la bun început de nerefuzat, este posibil să accepte și cereri din viitor, chiar dacă nu sunt la fel de potrivite pentru el.

 

  1. Parafrazează persoana de lângă tine

Motivele acestei tehnici simple sunt fără doar și poate logice. Repetând același mesaj cu alte cuvinte îl va face pe cel de lângă tine să simtă înțelegere din partea ta, lucru ce te va propulsa mai sus în lista lui de priorități. Creând ideea de ”suntem pe aceeași lungime de undă” vei avea doar de câștigat!

 

  1. Dă din cap

Oamenii de știință au observat că datul din cap afirmativ aduce mai multe colaborări decât conversațiile normale. Atunci când cineva dă din cap foarte mult în fața lor, e natural pentru ei să facă același lucru. Dacă vrei să fii mult mai convingător, folosește această tehnică în fața persoanei cu care stai de vorbă.

Leave a Reply